Zamów biały barszcz.
W ostatnich latach rzadko już jemy obiady złożone z dwóch posiłków. Z powodu stałego pośpiechu, co generuje potrzebę natychmiastowego najedzenia się, często omijamy zupy, ograniczając się do potraw kiedyś serwowanych na ogół jako to drugie danie. Jednak typowo polskie zupy, jak żurek oraz barszcz biały, długo jeszcze będą z nami. Nawet jeżeli własnoręcznie przyrządzamy je już tylko okazjonalnie, to wciąż są one stałą pozycją w menu lokalów oraz restauracji z polską kuchnią, jak również są tradycyjnie podawane w trakcie spotkań bożonarodzeniowych i wielkanocnych.
Żurek a barszcz biały – Zakwas z mąki pszennej lub żytniej – który na żurek, a który na barszcz biały?
Jeśli zapyta się Słowianina o białą zupę przyrządzaną na mącznym zakwasie, to momentalnie przywoła on albo barszcz biały albo żurek. Multum osób wręcz nie wie, że to dwa odmienne potrawy, stosując te nazwy zamiennie. Tymczasem zwyczajowo żurek przygotowuje się na zakwasie z mąki żytniej, z kolei barszcz biały – z zakwasu na mące pszennej. Jednak to nie wszystko, co odróżnia te zupy, choć warto zdecydowanie zaznaczyć, iż nie ma jednej obowiązującej receptury na żurek i kolejnej na barszcz biały. Kuchnia jest przecież sztuką, a każde danie jest odbiciem subiektywnych upodobań oraz zdolności kucharza. Co jednakże da się wskazać to fakt, iż do barszczu białego na ogół dodaje się więcej jarzyn oraz grzybów. Barszcz zabiela się też tradycyjnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w miejsce zakwasu z mąki można zastosować sok z ogórków kiszonych lub z kapusty kiszonej. Z kolei z żurkiem sprawa jest nieco bardziej złożona, gdyż w ramach tej rodziny zup można wydzielić trzy typy:
– lekki, nie za gęsty żurek, zabielany hojnie śmietaną i doprawiany dużą ilością majeranku, serwuje się go przeważnie z jajkiem i pieczywem;
– gęsty, kwaskowaty żur sporządzany najczęściej ze sporą ilością ząbków czosnku, również na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, serwowany z kartoflami;
– oraz zalewajkę – czyli zupę, w której kostki kartofli gotuje się na zakwasie żytnim albo chlebowym.
Baza na żur i barszcz biały? Zrobić samodzielnie, a może kupić?
Wykonanie zakwasu na wypunktowane powyżej zupy nie jest skomplikowane, chociaż nie każdemu udaje się za pierwszym razem. W sieci znajduje się kilkanaście instrukcji, jak zrobić zakwas, które można wykorzystać. Wykorzystując jednakże domowy zakwas powinno się zaplanować gotowanie zupy z odpowiednim wyprzedzeniem. W związku z tym, gdy ochota np. na barszcz biały najdzie was bez ostrzeżenia, można sięgnąć po gotowy zakwas, który sprzedawany jest w wygodnych butelkach, które wystarczają na przygotowanie posiłku dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, i tych tradycyjnych, jak i online, bez problemu znajdziemy zakwasy z mąki żytniej i pszennej, na bazie których przygotujemy przepyszny barszcz biały i tradycyjny żurek śląski lub staropolski.
Adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]