Stal nierdzewna ma sporo wartościowych właściwości powodujących, że znajduje rozległe zastosowania. Jej główny atut to z oczywiście odporność na utlenianie się, która nie tylko zapewnia wytrzymałość wytworzonych z niej sprzętów, ale też pozwala na ich styczność z zawilgotniałymi materiałami oraz wodą. Co więcej stal nierdzewna jest obojętna chemicznie, co znaczy, iż nie wchodzi w reakcje z substancjami o kwaśnym odczynie, a wyliczenie jej zalet uzupełnia równa powierzchnia uniemożliwiająca rozwój mikroorganizmów.
Wyroby ze stali kwasoodpornej – zbiorniki na kosmetyki lub żywność
Równowaga chemiczna i bezpieczeństwo mikrobiologiczne sprawiają, że stal nierdzewna to idealny budulec dla przemysłu spożywczego. Wyroby ze stali kwasoodpornej są chętnie używane przez zakłady przetwórcze, które używają ich w toku produkcji, a później składowania artykułów spożywczych. W warzelniach piwa oraz piekarniach wyroby ze stali nierdzewnej użytkuje się w jako zbiorniki fermentacyjne. Surowiec ten jest również wykorzystywany często w branży kosmetycznej i przez firmy zajmujące się produkcją i dystrybucją paliw, rozcieńczalników i innych preparatów chemicznych.
Wyroby ze stali nierdzewnej – elegancka przyciągający wzrok design w domu
Wytrzymałość na niekorzystne warunki atmosferyczne (wilgotność, kwaśne opady oraz wysokie i niskie temperatury) powoduje, iż wyroby ze stali nierdzewnej wspaniale zdadzą egzamin w warunkach zewnętrznych (np. jako balustrady balkonowe), a także na pływalniach (jako barierki i drabinki). Ze względu na elegancką estetykę, równie dobrze sprawdzają się także w wewnętrznych częściach obiektów budowlanych – m.in. na klatkach schodowych. Poza tym aseptyczność stali nierdzewnej pozwala na używanie jej w gabinetach medycznych i przychodniach.