Czy kapusta kiszona jest zdrowa?

Robienie zakupów Tematyka żywnościowa

Potrzebujesz kapusty kiszonej? Sprawdź artmankiszonki.pl.

Specyficzny smak białej kwaszonej kapusty jest niezaprzeczalnie częścią polskiej kultury kulinarnej. Jest ona komponentem szeregu potraw i statystyczny Polak stosunkowo często widzi ją na stole. I bardzo dobrze, gdyż kapusta kwaszona to niezmiernie zdrowe pożywienie.

Kapusta kwaszoną – czemu należy spożywać?

Kapusta kiszona, czy też kwaszona, bo te nazw stosuje się na zmianę, to jeden z tych produktów żywnościowych, które powstało na skutek szukania przez człowieka metody na długie przechowywanie pokarmów. Na skutek zastosowania fermentacji mlekowej, cienko poszatkowane liście białej kapusty są przydatne do spożycia przez wiele miesięcy. W dawnych czasach spożywanie kwaszonej kapusty pozwalało uzupełnić niezbędne witaminy i składniki odżywcze, których zdobycie w zimowe miesiące było o wiele bardziej skomplikowane aniżeli dzisiaj. A wypada zaakcentować, że kiszona kapusta posiada wiele substancji, które są ważne dla prawidłowego działania ludzkiego organizmu. To wspaniałe źródło witaminy A, witaminy C, która podnosi odporność na przeziębienia, jak również witaminy K wspierającej układ sercowo-naczyniowy i kostny oraz mającej m.in. właściwości przeciwbólowe i antybakteryjne. W produkcie tym znajdują się także inne konieczne dla ustroju witaminy, czyli te z grupy B (przykładowo B3, B6, B12). Poza tym, kapusta kwaszona to źródło m.in. żelaza, probiotyków i magnezu. Równocześnie to pożywienie o niskiej wartości kalorycznej, dlatego rekomenduje się jego konsumpcję osobom trzymającym dietę.

Kwaszona kapusta – w krokietach oraz w zupach

Kapusta kwaszona na naszych talerzach pojawia się jako bazowy element potraw, jak i jako przystawka do nich. Niegotowaną zwykle je się ją w postaci surówki z marchwią i cebulką, która współgra z potrawami z kartofli i ryb, a sporadycznie na słodko – oprószoną odrobina cukru. To także produkt, który cudownie harmonizuje z grzybami i czerwonym mięsem, dlatego używa się jej w nadzieniu do łazanek, pasztecików czy pierogów. Naturalnie, bez kapusty kiszonej nie istniałyby najlepsze polskie dania – bigosu, kapuśniaka albo góralskiej kwaśnicy.

Właściwie każda rodzina ma własny sposób na kapustę kiszoną, lecz w dzisiejszych czasach coraz rzadziej kisi się ją w domu, ponieważ nie ma już konieczności gromadzenia artykułów spożywczych na zimę. Kapustę kiszoną w niewielkich i wielkich opakowaniach bez problemu nabyć można w każdym sklepie osiedlowym, a nawet można złożyć na nią zamówienie online. Wytwórcy mają w swojej ofercie też kapustę kwaszoną z certyfikatem eko.

Adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]