Czy soki z kiszonych warzyw są zdrowe?

Dbanie o zdrowie Robienie zakupów Tematyka żywnościowa

Chcesz zamówić sok z buraka kiszonego? Wejdź na artmankiszonki.pl/pl/c/Zakwasy-soki-warzywne/10.

Z kiszonych warzyw korzysta się w słowiańskiej tradycyjnej kuchni od stuleci. Ostatnio jednakże raz za razem wspomina się też ogromne właściwości zdrowotne soków z kwaszonych warzyw, głównie z buraków oraz kapusty. To w zasadzie tzw. superfood, który coraz częściej dostępny jest na półkach sklepowych w alejkach ze zdrową żywnością.

Sok z kapusty kiszonej – duże ilości minerałów oraz witamin

W dzieciństwie sok z kapusty kiszonej pił prawdopodobnie większość z nas. Nasze babcie na własną rękę kwasiły kapustę wedle przekazywanych w rodzinie przepisów, a po spożyciu kapusty często przynosiły swoim wnukom szklankę z sokiem, wyjaśniając, że sok jest niesłychanie zdrowy, jednakże bardzo kwaśny. I miały rację! Sok z kapusty kiszonej to właściwie bomba witaminowa! Ma on w składzie duże ilości witaminy PP, C, A oraz E, jak również liczne minerały, jak magnez, żelazo i wapń. Wielu ludzi może mieć trudności z przystosowaniem się do kwaśnego posmaku tego soku, jednakże warto spożywać go systematycznie, gdyż usuwa toksyny z organizmu, jest on grzybo- i bakteriobójczy, wypłukuje toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu i wspomaga trawienie, a to sprawia, iż może wspierać proces odchudzania. Przede wszystkim natomiast pomaga uzupełnić brak witaminy C, co zwiększa odporność organizmu oraz zapobiega częstym przeziębieniom. Sok z kapusty kiszonej podaje się też osobom, chorym na anemię z uwagi na znajdujące się w nim żelazo. Rzecz jasna, nawet ze zdrowym przetworem nie należy przesadzać – wystarczy spożycie około 250 mililitrów soku dziennie.

Sok z kiszonych buraków – podnosi koncentrację i dobroczynnie wpływa na przemianę materii

Sok z kwaszonych buraków jest innym popularnym sokiem, który stosujemy od wieków w kuchni, a który pijemy też jako zdrową przekąskę. W jego składzie znajduje się dużo witamin i ma własności antyseptyczne, antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Sok ten podnosi odporność organizmu: podnosi koncentrację, obniża poziom cholesterolu we krwi, a równocześnie zapobiega zaparciom. Pomimo że buraki wyróżniają się pokaźną zawartością cukrów, to sok z kiszonego buraka nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i może być pity przez diabetyków. Nie poleca się aczkolwiek jego konsumpcji przez osoby cierpiące na reumatyzm bądź choroby nerek, a także paniom karmiącym piersią i w ciąży.

Jeżeli nie posiadasz umiejętności, by przyrządzać soki z kiszonek samodzielnie, możesz nabyć je w ulubionym markecie bądź zamówić wprost w sklepie internetowym producenta. Nie zapomnij jednak, że takie soki trzeba przechowywać w chłodzie.

Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.

Adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]