To nieprawda, iż barszcz czerwony to danie typowo na święta, którą podajemy zwykle podczas Wigilii czy też większych rodzinnych spotkań. W rodzinach, w których tradycja jedzenia obiadów z dwóch dań nadal trzyma się mocno, barszcz czerwony cyklicznie spotykany jest na stolikach zarówno w formie zupy, jak i jako dodatek do wielu posiłków.
Barszcz czerwony – pasuje do jaja i do krokietów z grzybowym farszem
Zdaje się, iż barszcz czerwony to prosta do ugotowania zupa z buraków, która sama w sobie nie jest dość sycącym daniem. Lecz właśnie jego nieznacznie słodki, a przy tym kwaskowaty aromat sprawia, iż świetnie stapia się on z innymi smakami. Lubianych dodatków do barszczu czerwonego jest wiele – jedni wrzucają weń uszka z grzybami, mięsem bądź kapustą, inni preferują w nim jajko, kartofle oraz plastry kiełbasy. Barszcz czerwony to klasyczne posiłek obiadowe, lecz również wyborna przekąska lub ciepła kolacja – wrząca szklanka tej zupy świetnie podkreśli smak bułeczki drożdżowej z mięsnym farszem bądź chrupkiego pasztecika z grzybami.
Należy zaznaczyć, iż barszcz czerwony, jeżeli nie dodano do niego śmietany, nie jest zupą bardzo kaloryczną. Posiłek ten postrzegany jest za zdrowy, bowiem dostarcza organizmowi witaminy z grupy B i witaminę C, kwas foliowy, mangan, jak również wiele żelaza, dlatego rekomenduje się go osobom cierpiącym na anemię. Z kolei ze względu na fakt, że bazą tej zupy są buraki zawierające sporo cukru, a przy tym nierzadko je się ją z dodatkami mających w składzie znaczne ilości węglowodanów, muszą na nią uważać cukrzycy.
Barszcz czerwony na zakwasie z kiszonych buraków ma bardziej wyrazisty smak
Nie ma uniwersalnego przepisu na barszcz z buraków – każdy szef kuchni używa własnych ulubionych dodatków i odmiennie przyprawia to danie. Jedni dodają do niego troszkę cukru, by wydobyć naturalny słodkawy smak buraka, inni kochają pikantny barszcz, należycie pieprzny. Jedno jednak jest pewne – barszcz czerwony smakuje wybornie, jeżeli przyrządza się go z użyciem zakwasu. Zupa na bazie zakwasu z buraków kiszonych ma mocniejszy, kwaskowaty smak oraz wyróżnia się bardziej wyrazistym czerwonym kolorem, a przy tym dostarcza organizmowi więcej zdrowych składników odżywczych. Zakwas z buraków kwaszonych można rzecz jasna przyszykować samodzielnie, jednak proces fermentacji – zależnie od panujących w domu warunków – trwa w okolicach siedmiu dni. Jeśli jednak raptownie dopadnie cię ochota na tę zupę, absolutnie nie musisz na nią czekać – wystarczy, że kupisz gotowy zakwas na barszcz czerwony w butelce w markecie bądź online.
Adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]