Soki z buraków i kiszonej kapusty to samo zdrowie!

Produkty fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan powtórnie powróciły do naszego menu. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają też nowe, dotychczas mniej lubiane owoce oraz warzywa. Kiedy mówimy o leczniczych atutach żywności poddanej fermentacji nie można zapomnieć również o napojach takich jak maślanka, kwas chlebowy czy różnego rodzaju soki i zakwasy z kwaszonych warzyw. […]

Czytaj dalej

Odkryj nowe terytoria smakowe – food pairing

Wprawdzie przywykliśmy do pewnych połączeń aromatów, nie oznacza to, że łączenie ze sobą produktów, które na pierwszy rzut oka wcale do siebie nie pasują, nie może przynieść intrygujących i, co ważne, apetycznych rezultatów. Odkrywamy to na każdym kroku. Silny wpływ na nasz zmysł smaku miało z pewnością możliwość kupna nieznanych dotąd w naszym kraju artykułów […]

Czytaj dalej

Chrupkie i zdrowe przekąski – o popularnych domowych kiszonkach

Kiszonki warzywne są tak głęboko związane z tradycyjną kuchnią polską, że sądzimy, iż jest to wyłącznie słowiański smakołyk, z rzadka przygotowywany w pozostałych rejonach świata. Jednak kiszone przetwory warzywne znane są nie tylko w Europie, ale też w Ameryce Północnej i Południowej oraz w Azji. Kiszonki znane są ze swoich własności prozdrowotnych Wedle historyków proces […]

Czytaj dalej

Barszcz biały i żurek – czy się od siebie czymś różnią?

W ostatnich latach rzadko już jemy obiady złożone z dwóch posiłków. Z powodu stałego pośpiechu, co generuje potrzebę natychmiastowego najedzenia się, często omijamy zupy, ograniczając się do potraw kiedyś serwowanych na ogół jako to drugie danie. Jednak typowo polskie zupy, jak żurek oraz barszcz biały, długo jeszcze będą z nami. Nawet jeżeli własnoręcznie przyrządzamy je […]

Czytaj dalej

Czy kapusta kiszona jest zdrowa?

Specyficzny smak białej kwaszonej kapusty jest niezaprzeczalnie częścią polskiej kultury kulinarnej. Jest ona komponentem szeregu potraw i statystyczny Polak stosunkowo często widzi ją na stole. I bardzo dobrze, gdyż kapusta kwaszona to niezmiernie zdrowe pożywienie. Kapusta kwaszoną – czemu należy spożywać? Kapusta kiszona, czy też kwaszona, bo te nazw stosuje się na zmianę, to jeden […]

Czytaj dalej

Kapsułki A Modo Mio – można kupić ich zamienniki

Firm przetwarzających kawę jest ogromna ilość, niemniej jednak Lavazza nieprzerwanie mieści się w czołówce tych cieszących się uznaniem. Nieliczne osoby wiedzą, iż początek marki Lavazza sięga ostatnich lat XIX stulecia w Turynie. Wtedy to Luigi Lavazza za równowartość około 20$ kupił nieduży obiekt handlowy, w którym mielono ziarna kawy oraz wyrabiano ich niepowtarzalne mieszanki. Podbiły […]

Czytaj dalej

Dalgona coffee – kawa i deser w jednym

Dalgona coffee to obecnie jeden z najbardziej rozpoznawalnych napojów w mediach społecznościowych. Ponieważ łączy w sobie zalety kawy i deseru kawowego, jest świetnym rozwiązaniem na spotkanie z przyjaciółmi lub wieczorny relaks. Dowiedz się, czym dokładnie jest i jak przygotować dalgona coffee. Czym jest i skąd pochodzi dalgona coffee? Dalgona coffee to słodki napój kawowo-mleczny, podawany […]

Czytaj dalej

Kawa ristretto

Ristretto – co to za kawa? Wiele osób, przeglądając menu kawiarni i popularnych restauracji zadaje sobie to pytanie. Jest to szczególny rodzaj kawy, uwielbiany przez smakoszy. Pozwala na wychwycenie wszystkich nut smakowych konkretnej kawy i delektowanie się smakiem. Dowiedz się, czym dokładnie jest kawa ristretto i jak ją przyrządzić we własnym domu. Czym jest kawa […]

Czytaj dalej

Ekologiczna żywność nieprzetworzona – jak ją rozpoznać?

Od prężnego rozkwitu przemysłu żywieniowego, który trwa od zeszłego stulecia, wyroby spożywane przez nas codziennie zaczęto standardowo wypełniać przeróżnymi substancjami wydłużającymi ich świeżość. Ale razem z poszerzającą się wiedzą konsumentów odnośnie tego, co konsumują i jak może to oddziaływać na ich zdrowie, ostatnio coraz częściej szukają oni wyrobów wykonanych z żywności nieprzetworzonej. Żywność ekologiczna – […]

Czytaj dalej

Zupa i dodatek do przekąsek w jednym – o barszczu czerwonym

To nieprawda, iż barszcz czerwony to danie typowo na święta, którą podajemy zwykle podczas Wigilii czy też większych rodzinnych spotkań. W rodzinach, w których tradycja jedzenia obiadów z dwóch dań nadal trzyma się mocno, barszcz czerwony cyklicznie spotykany jest na stolikach zarówno w formie zupy, jak i jako dodatek do wielu posiłków. Barszcz czerwony – […]

Czytaj dalej