Zobacz, gdzie zamówić obwarzanki krakowskie, wejdź na www.piekarniapochopien.com
Posiadają wyjątkowy smak, prezentują się bardzo ciekawie, a nabyć je możemy wyłącznie w jednym mieście na świecie. O co chodzi? Oczywiście tematem są obwarzanki krakowskie, które bezsprzecznie są symbolem historycznej stolicy Polski i najważniejszą tradycją krakowskich piekarzy. Dlaczego szczycą się tak dużym uznaniem? W jaki sposób powstają obwarzanki krakowskie? Dlaczego turyści przybywający do Krakowa na początku chcą skosztować akurat opisywanego smakołyku?
Kiedy pojawiły się obwarzanki krakowskie?
Tradycja wyrabiania obwarzanków krakowskich zaczęła się w połowie trzynastego stulecia. W księgach pierwszy raz pojawiły się sto lat po tym, kiedy zauważono, że przepadała za nimi królowa Jadwiga – małżonka Władysława Jagiełły. Najpierw jedzono je jedynie w okresie Wielkiego Postu, ale potem na stołach obecne były również w pozostałych sezonach. W XV stuleciu król Jan Olbracht ustanowił dekret, według którego mieli prawo wytwarzać je tylko piekarze ze stolicy Małopolski. Taką samą ustawę ustanowiła 5 wieków później Wspólnota Europejska, wpisując je na listę wyrobów regionalnych.
Obwarzanki krakowskie – metody wypieku
Obwarzanki mają kształt pierścienia z łatwo zauważalną plecioną fakturą oraz średnicę w granicach piętnastu cm. Obwarzanki krakowskie od lat produkowane są według takiego samego przepisu. Ich nazwa oraz wyjątkowy smak są skutkiem gotowania. Po wyciągnięciu z wody obwarzanki krakowskie wzbogaca się dodatkami – między innymi sezamem tudzież makiem – i piecze.
Adres:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków
Tel.: 12 633 75 02
E-mail:
[email protected]